Begeleiding bij borstkanker

 

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Helaas krijgt 1 op 8 vrouwen in de loop van haar leven te maken met borstkanker. Het komt ook steeds vaker op jongere leeftijd voor en kan eveneens aantoonbaar erfelijk zijn. Borstkanker heeft een enorme impact op het leven. Borstkanker verandert je leven vaak drastisch op zowel lichamelijk, emotioneel en sociaal vlak.


Tijdens of na de behandeling in verband met borstkanker (chemotherapie) en/of verwijderen van de eierstokken, krijgen vrouwen die nog niet in de overgang zijn of deze gehad hebben te maken met een 'niet natuurlijke’ en vervroegde overgang. De overgangsklachten kunnen al snel ontstaan. Het gebeurt nogal eens dat je als vrouw niet zo snel in de gaten hebt dat dit al overgangsklachten kunnen zijn; je zit immers nog midden in een verwerkingsproces en een behandeling.


Het is in deze fase belangrijk dat je de weg weet te vinden naar hulp over hoe je je overgangsklachten zo goed mogelijk kunt aanpakken. Goede uitleg is van belang over de behandeling met aromataseremmers of Tamoxifen in relatie tot de overgang waarin je nu bent gekomen.
Je zit immers mogelijk in een fase waarin je ook al te maken hebt met de bijwerkingen van je behandeling. Ook nog eens de overgang en de daarbij behorende klachten erbij; je krijgt aardig wat te verduren…

 

  Borstkanker komt steeds vaker op jongere leeftijd voor
en kan eveneens aantoonbaar erfelijk zijn

 

Hulp van jouw Care for Women specialiste

Vaak krijg je uitstekende ondersteuning van de behandelende arts(en) en de oncologisch verpleegkundige. Toch kan het zijn dat je behoefte hebt aan meer ondersteuning of meer tijd aan ondersteuning. Ook de onverwachte en soms vervroegde overgang waarin je terecht bent gekomen heeft aandacht nodig.


Germaine Deckers is voormalig oncologisch chirurg en weet veel van de behandeling van borstkanker af. De operaties heeft zij met grote regelmaat uitgevoerd en het vervolgtraject (chemotherapie, bestraling, andere therapie) werd altijd in een multidisciplinair overleg besproken. Het voordeel daarvan is dat ze die kennis kan combineren met het begeleiden van jouw overgangsklachten. Ze kan ook, met jouw toestemming, informatie opvragen bij de behandelende artsen zodat ze precies weet wat de diagnose was en welke behandelingen je krijgt of gekregen hebt.


Voor al je vragen en hulp bij de plotselinge overgang staat ze voor je klaar om deze levensfase en mogelijk ook plotselinge overgang waarin je bent gekomen zo draaglijk mogelijk te maken.