De overgang en overgangsklachten

 

De overgang is de periode waarin een vrouw van haar vruchtbare naar haar onvruchtbare periode gaat. Een ingrijpende hormonale verandering, die wel 7 tot 10 jaar kan duren. Helaas gaat bij veel vrouwen de overgang ook met ongemakken en klachten gepaard.

 

Hormonale veranderingen tijdens de overgang

Een vrouw krijgt haar voorraad eicellen al bij de geboorte, iedere maand vermindert de voorraad eicellen langzaam tot aan de overgang. Wanneer een vrouw de overgangsleeftijd bereikt zijn de enkele honderden overgebleven eicellen niet of nauwelijks nog in staat te reageren op hormonen. Hierdoor verandert het patroon van de eisprong, wordt het steeds moeilijker om nog zwanger te raken en wordt het menstruatiepatroon anders. Vaak wordt de menstruatie eerst steeds heviger en vaker achter elkaar en later steeds minder en minder vaak.

Hormonaal wordt de menopauze gekenmerkt door hoge spiegels van het follikel stimulerend hormoon, ook wel FSH genoemd. Daarnaast zijn sterk wisselende oestrogeenspiegels en verlaagde progesteronspiegels kenmerkend voor de overgang. Juist de wisselingen in deze hormonen leiden bij vrouwen vaak tot de bekende en onbekende overgangsklachten. Deze klachten zijn reëel en hebben dus een oorzaak.

 

  Overgangsklachten hebben vaak
een enorme impact op jou en je omgeving

 

Overgangsklachten

De overgang is een periode waarin zich veel klachten kunnen voordoen. De meer bekende overgangsklachten als opvliegers en nachtzweten, stemmingswisselingen, overgewicht, huilbuien en slaapproblemen zijn vaak bekend bij vrouwen. Zij hebben vaak een enorme impact op jou en je omgeving. Maar ook de minder bekende overgangsverschijnselen zoals o.a. gewrichts- en spierklachten, vergeetachtigheid, psychische problemen, hoofdpijn, angst en hartkloppingen zijn klachten die je in deze levensfase de nodige onzekerheid en zorgen kunnen geven. De vaak nog onduidelijke klachten kunnen al rond je 40e beginnen, dat is vaak veel eerder dan veel vrouwen zich realiseren! Nogal eens 'belanden' vrouwen met niet onderkende overgangs-klachten in het bekende gezondheidscircuit waar geen oplossing voor je klachten gevonden wordt.
Overgangsklachten zijn reële klachten, maar helaas voelen vrouwen zich soms toch onbegrepen of nemen de klachten voor lief omdat 'het er nou eenmaal bij hoort'. Dat is jammer, want er kan goed iets gedaan worden aan overgangsklachten, waardoor je meer van het leven kan genieten.

 

Professionele hulp tijdens de overgang

Het past niet meer in deze tijd om maar te accepteren dat je in een levensfase zit die veel klachten met zich mee kan brengen. Alle vrouwen moeten door de overgang heen, maar dat kan ook met zorgvuldige aandacht voor jou als vrouw. In de overgang staan vrouwen er vaak alleen voor en dat is erg jammer en niet nodig. De overgang kan wel 10 jaar duren en je kunt door de overgang behoorlijk uit balans raken.

De Care for Women specialiste kan je helpen en neemt je klachten serieus. Germaine Deckers doet er alles aan om je zo snel mogelijk weer goed te laten voelen. Door de jarenlange ervaring en gedegen opleiding weet ze precies wat er in het lichaam gebeurt tijdens de overgang en welke mogelijkheden er zijn hier iets aan te doen. Door haar brede opleiding zal zij zowel de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeskunde overwegen in de uiteindelijke behandeling. Ook zal zij je betrekken bij de mogelijkheden die je zelf hebt iets aan klachten te doen. Omdat zij zelf ook vrouw is, begrijpt zij als geen ander welke impact overgangsklachten kunnen hebben op je dagelijks leven en vind je bij haar niet alleen de professionele hulp, maar ook de menselijke hulp.

Tijdens het speciale menopauzeconsult neemt Germaine een uur de tijd om al je klachten en vragen te bespreken. Je kunt je verhaal kwijt. Je krijgt veel informatie over wat er in je lichaam en hoofd gebeurt tijdens de overgang. Er wordt besproken hoe je jouw problemen en klachten het beste kunt gaan aanpakken. Ze zal kijken welke klachten er afkomstig kunnen zijn van de overgang, maar ook welke klachten wellicht niet. Eventueel zal zij aanvullend onderzoek verrichten. Het is maatwerk en een hormonale puzzeltocht die de nodige tijd en aandacht vraagt.

 

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Je kunt zo bij haar terecht!